Wat valt er te beleven

Als een van de belangrijkste culturele hoofdsteden van Europa, is een bezoek aan Glasgow altijd een interessant avontuur.

Klik hier om te ontdekken wat er te beleven valt.

Celtic Connections (januari)
Het jaarlijkse folk-, roots- en wereldmuziekfestival van Glasgow. Celtic Connections brengt hulde aan de Keltische muziek en haar band met culturen overal ter wereld.

Elk jaar komen meer dan 2000 muzikanten uit de vier windstreken naar Glasgow. Achttien dagen lang brengen ze de stad tot leven met concerten, ceilidhs, kunstvoordrachten, workshops en gratis evenementen.

CelticConnections4

Glasgow Film Festival (februari)
Het Glasgow Filmfestival is het snelst groeiende en op twee na grootste filmevenement in het Verenigd Koninkrijk. Tijdens het 10-dagen durende festival in februari worden meer dan 350 evenementen georganiseerd.

Afgelopen jaren zowel Glasgow Cathedral als de metro werden voor het eerst in de geschiedenis omgetoverd tot bioscoop, terwijl er op het Tall Ship – hoe toepasselijk - films met waterthema werden vertoond.

Het Glasgow International Comedy Festival (maart)
Het Glasgow International Comedy Festival is het grootste comedyfestival van Europa waar gedurende tweeënhalve week zowel grote namen als aanstormend talent hun opwachting maken op locaties verspreid over heel de stad. Met meer dan 350 voorstellingen op 40 locaties in heel de stad, is er voor elke leeftijd, smaak en budget wat wils.

Glasgow International (april)
Glasgow International is een wereldberoemd tweejarig festival voor hedendaagse kunst. Tijdens Glasgow International, dat de hele stad in beweging brengt, kan een breed publiek genieten van de beste plaatselijke en internationale kunst.

Het festival zet Glasgow in de kijker als een uniek en belangrijk centrum voor het scheppen en tentoonstellen van hedendaagse beeldende kunst. Het festival, dat plaatsvindt op verschillende locaties en in verschillende zalen over heel de stad, waaronder belangrijke kunst- en culturele instellingen, bestaat uit een ambitieus programma met o.a. tentoonstellingen, evenementen, voordrachten, voorstellingen en projecten door internationale en in Glasgow gebaseerde kunstenaars.

Aye Write! Glasgows Boekenfestival (april)
Boekenliefhebbers zullen dol zijn op deze 10-dagen durende ode aan het geschreven woord, met evenementen voor grote én kleine boekenwurmen.

West End Festival (juni)
Het West End Festival is een van de populairste culturele evenementen in Glasgow. Elk jaar in juni spreekt het tot de verbeelding van zowel deelnemers als bezoekers in het West End. Er worden evenementen georganiseerd zoals klassieke muziek, folk, rock en jazz, toneel, dans, kinderauteurs, rondleidingen en plaatselijke galadagen.

Ashton-lane-995

Glasgow Mela (juni)
Elke zomer doet Schotlands grootste multiculturele festival Kelvingrove Park oplichten in een explosie van kleuren en smaken uit de vier windstreken met talloze voorstellingen, en muziek- en dansacts.

Merchant City Festival (juli)
De culturele wijk van Glasgow komt tot leven tijdens dit jaarlijkse vijf-dagen durende feest met livemuziek, straattheater, kunst, dans, toneel, comedy en eten en drinken.

Piping Live! En het World Pipe Band Championships (augustus)
In 2014 vierde Piping Live! zijn 11de verjaardag. Dag en nacht viel er wel wat te beleven op locaties die even verschillend waren als het programma zelf.

Elk jaar komen doedelzakspelers van over de hele wereld samen op Glasgow Green om te strijden om de prestigieuze titel. Mis dit fantastische weekend van voorstellingen van wereldformaat en evenementen en activiteiten voor de hele familie niet.

Glasgow Doors Open Day (september)
Glasgow Doors Open Day is een jaarlijks evenement dat verspreid over de hele stad plaatsvindt. Gebouwen openen de deuren voor het grote publiek. Als onderdeel van Doors Open Day worden er wandelingen, rondleidingen, voordrachten en speciale evenementen georganiseerd om meer te weten te komen over het unieke architectonische erfgoed van Glasgow. Alle evenementen zijn gratis.

Bank of Scotland Great Scottish Run (oktober)
De Bank of Scotland Great Scottish Run, een evenement waaraan personen van alle leeftijden en alle niveaus kunnen deelnemen, combineert een halve marathon en 10k loopwedstrijden voor volwassenen op zondag 5 oktober met een volledig programma van mini-, junior- en kleuterloopwedstrijden op zaterdag 4 oktober. Dit alles vindt plaats in en rond George Square en het stadscentrum.

Creative Mackintosh Festival (oktober)
Het Creative Mackintosh Festival, een jaarlijks festival dat hulde brengt aan het leven en werk van de Glasgowse architect, kunstenaar en designer Charles Rennie Mackintosh, vindt plaats op Mackintosh-locaties en andere plaatsen in Glasgow en bestaat onder andere uit tentoonstellingen, rondleidingen, voordrachten en toneelvoorstellingen.

GSOA-2-995

Glasgay! Festival (oktober/november)
Glasgay! is Schotlands ode aan de lgbt-cultuur. Elk jaar organiseert Glasgay! een maand vol theatervoorstellingen, performances, dans, beeldende kunst, internationale film en opwindende clubavonden.

Glasgow's Whisky Festival (november)
Glasgow's Whisky Festival, het festival van Schotlands nationale drankje, is vooral geïnteresseerd in distillateurs en bottelaars van in en rond Glasgow zelf. Het festival vindt plaats in The Arches en biedt fervente whiskyfans een bliksemoverzicht van elke streek in Schotland, met ook aandacht voor regio’s verder weg.

Share