Nuttige informatie

Nuttige informatie

Welkom in Glasgow. Uw reis plannen maakt deel uit van de pret, dus hier is alvast wat basisinformatie die u kan helpen ten volle van uw verblijf te genieten.

clydearc for useful info

Taal
Engels

Munteenheid
Pound Sterling (£)

Geld
Geldautomaten zijn overal beschikbaar. Er zijn ook een aantal wisselkantoren.

Credit- en betaalkaarten worden geaccepteerd in de meeste hotels, restaurants en winkels. In sommige kleinere winkels en pensions kan er mogelijk uitsluitend contant worden betaald.

Tijdzone
In Glasgow geldt Greenwich Mean Time (GMT/Greenwichtijd), of een uur voor op GMT tijdens de zomermaanden (d.w.z. BST, British Summer Time).

Klimaat
In het voorjaar (maart – mei) kunt u in Glasgow genieten van zachte temperaturen, en staan de parken en tuinen vol lentebloemen. Tijdens de zomermaanden (juni tot september) variëren de temperaturen van zacht tot warm en zonnig. Bovendien kan het tot 16 uur lang licht blijven, beslist een voordeel wanneer u tijdens de zomermaanden naar Schotland reist. In de winter is het kouder, met in januari gemiddelde temperaturen rond 4 °C (39°F) en af en toe ook sneeuw.

VisitScotland Informatiecentrum
Het VisitScotland Informatiecentrum in Glasgow bevindt zich in Kelvingrove Art Gallery & Museum, Argyle St, Glasgow G3 8AG and Gallery of Modern Art, Royal Exchange Square, Glasgow G1 3AH. Meer informatie vindt u op hun website hier.

Fooien
Wat fooien betreft, zijn er geen vaste regels in Glasgow. Als u tevreden bent over de service, is een fooi van 10-15 % gebruikelijk, vooral in restaurants of cafés. In bars wordt er geen fooi verwacht. Voor taxiritten rondt men meestal naar boven af tot het dichtstbijzijnde pond (£).

Roken
Roken is verboden op alle openbare plaatsen, inclusief alle ingesloten of gedeeltelijk ingesloten openbare ruimten.

Telefoonnummers
De landcode voor het Verenigd Koninkrijk is 44. Vaste lijnen in Glasgow beginnen met een 141-zonenummer, gevolgd door 7 cijfers. Om naar het buitenland te bellen, vormt u 00 voor het zonenummer.

Winkelen
Winkels in het stadscentrum zijn doorgaans geopend van maandag tot vrijdag tot minstens 19.00 u, en van 10.00 u tot 18.00 u op zaterdag en zondag. Donderdag is koopavond, dan zijn heel wat winkels geopend tot 20.00 u. Klik hier voor meer informatie over winkelen.

BTW
Alle aankopen, uitgezonderd voedingsmiddelen (or: levensmiddelen), boeken en kinderkleding, zijn aan btw onderhevig. Momenteel is dit 20 % %. Deze is reeds inbegrepen in de in de winkels geafficheerde prijzen.

Bezoekers uit niet-EU-landen kunnen btw terugvorderen voor in bepaalde winkels aangekochte goederen die het land worden uitgenomen onder het Retail Export Scheme. Informatie over hoe u btw kunt terugvorderen, vindt u op de website van HM Revenue & Customs.

Veiligheid
Glasgow is net als elke andere grote stad, en uw gezond verstand gebruiken is de boodschap. Het centrum van Glasgow is heel veilig, problemen zijn dan ook onwaarschijnlijk. Overdag kunt u, indien nodig, de hulp inroepen van een politieagent of Community Enforcement Officer (gemeenschapsagent).

Hulpdiensten
In noodgevallen kunt u de politie, een ambulance of de brandweer bellen op het nummer 999.

Visavereisten
Bezoekers aan Schotland moeten voor de aanvang van de reis in het bezit zijn van een geldig paspoort. Kinderen dienen mogelijk over een eigen paspoort te beschikken.

Alle reizigers naar de UK moeten voldoen aan de regels opgelegd door UK Immigration.

Inwoners van de Europese Unie kunnen zo lang als nodig in Schotland blijven. Bezoekers uit andere Europese landen die geen lid zijn van de Europese Unie kunnen tot drie maanden in Schotland blijven.

Bezoekers uit de VS, Canada, Australië of Nieuw-Zeeland kunnen tot zes maanden in Schotland blijven, op voorwaarde dat ze beschikken over een retourticket en voldoende geldmiddelen om de reis te bekostigen.

Bezoekers uit alle andere landen dienen in het bezit te zijn van een visum.

Aanvraagformulieren, informatie over hoe een visum aan te vragen, en advies voor personen die naar het Verenigd Koninkrijk reizen, is beschikbaar op de website van het UK Border Agency.

Autorijden
In Schotland rijdt men aan de linkerkant van de weg.

Om in Schotland te mogen rijden, is een geldig rijbewijs vereist. In het Verenigd Koninkrijk is een buitenlands rijbewijs tot 12 maanden geldig.

Voorin is het dragen van de veiligheidsgordel verplicht. Als er achterin veiligheidsgordels aanwezig zijn, dient men deze ook te gebruiken.

Gezondheid
Voor een bezoek aan Schotland zijn geen vaccinaties vereist.

Wanneer u naar Schotland reist van buiten het Verenigd Koninkrijk, zorg er dan voor dat u weet op welke urgente medische zorg u recht heeft, welke medicijnen u het land in mag nemen, wat u moet doen in een noodgeval en welke reisverzekering u nodig heeft.

De Schotse overheid verstrekt gedetailleerde informatie over gezondheidszorg voor buitenlandse bezoekers in pdf-formaat, audio en groot afdrukformaat.

Elektriciteit & conversie
Het standaardvoltage in Schotland is 240V AC, 50Hz. Voor Noord-Amerikaanse apparaten is een transformator en een adapter vereist; voor Austraal-Aziatische toestellen alleen een adapter. Stekkers hebben 3 vierkante pinnen, en adapters zijn overal verkrijgbaar.

Geloofsgemeenschappen
Klik hier voor informatie over geloofsgemeenschappen en gebedshuizen in de stad Glasgow.

Share